HTML

Pénzfa

A vásárlásaim után készpénzt kapok vissza, közben segítem a kis-közép magyar cégeket azzal, hogy náluk vásárolok terméket és szolgáltatást.

Friss topikok

  • Pénzfa: Köszönöm a hozzászólást. Sajnálom. Egyetértek, az SN aligha folytathatja működését. A tagok befiz... (2010.04.23. 17:39) Vége
  • Kalmár: @Pénzfa: Annyi baj legyen. Nálam szakmai ártalom, hogy legyen itthon pár tucat pálinka, majd csak ... (2010.03.28. 22:16) Rövid mérleg a ScienNet kapcsán
  • IGe: @Pénzfa: "A "ScienNet-csoda" Hazánk vezető vásárlói közössége. MLM típusú szervezetben toborozza ... (2010.01.21. 08:48) Hallgattassék meg a másik fél is
  • Kalmár: Sajnos mindenképpem így van. Ha bűnösek ha nem. Pár hónapja írtam neked, hogy azt várom ettől, hog... (2009.12.30. 09:15) Sciennet-Volksbank közös bankkártya!
  • Pénzfa: Szia Kalmár! Aki nem látja át teljesen az SC működését, az rövid távon csak a jogokat látja. Jog... (2009.11.04. 20:19) Ennyire gazdagok vagytok?

Linkblog

2009.08.30. 22:30 Pénzfa

Hogyan adózom a Sciennet törzsvásárló klubban szerzett jövedelmeim után?

Címkék: vásárlás segítség kedvezmény adó jutalék sciennet

 

ADÓZÁS A SCIENNETNÉL 
Régóta adós vagyok azzal, hogy érthetően megírjam, hogyan kell adózni a Sciennetből befolyt jövedelemből. A hivatalos változatot itt találjátok: http://www.sciennet.com/downloads/Adojogi_kerdesek.pdf
   
I.       Törzsvásárló - MAGÁNSZEMÉLY
 
Ha magánemberként vásárlásaid során használod a Sciennet törzsvásárlói rendszert:
 
1.)    Saját vásárlásaidból származó kedvezmény– amely az árengedmény számládra kerül - adómentesnek minősül!
 
 Fontos, hogy ez után a tevékenységed után NEM keletkezik TB fizetési kötelezettség! (Érthetően: Ha vásárolsz a hentesnél, vagy az élelmiszer boltban 10% kedvezménnyel, akkor ez után a kedvezmény után sem adót, sem TB-t nem kell fizetned! J)
 
2.)    Közvetítői jutalékra vagy jogosult, ha magánemberként másnak is elmeséled a lehetőséget.
 
Vagyis, amikor másoknak is továbbajánlod a rendszert, és nekik is pénzük lesz a 2/2, 4/4 stb. jogállásokból.
 §      Önálló tevékenységnek számít!
§      Összevont adóalapba tartozik, vagyis, az önálló tevékenység sorba kell beírni.
(A Scien jutalékod, plusz a Sciennetből származó Ajánlói jutalékaid , valamint a Karrier jutalékaid együtt számítanak az adóalapba!)
 
Egy dologra kell figyelned ilyenkor, hogy a saját webirodádban, a jutalék menüpontban pirossal kiemelve mennyi az adóköteles jövedelmed!
 FIGYELEM! Évközi befizetési kötelezettség  
A törvény szerint, az SZJA előleget minden magánszemélynek negyedévente, az adott negyedévet követő hó 12. napjáig kell befizetnie.
(Negyedévente megnézed a webirodádban a pirossal kijelölt Adóköteles tételt. Kikalkulálod az adóprogram segítségével, hogy SZJA befizetéskor mennyit kellene befizetned, megtudod, hogy az adott negyedévben mennyi SZJA adóelőleget kellene befizetned.)
  
Az összes jövedelmednél az év végén:
 
a.)    az adó mértéke:
 §       0-1.7 Millióig 18%§       7.170.001 Forinttól 36%
Az adóalap adóját csökkenteni lehet a kedvezményekkel!
Ha az összes jövedelmed eléri az évi:
 7.170.000 Forintot, akkor az ezt meghaladó részt4% különadó terheli. 
(Pl. 8.500.000 Forintot keresel összesen, akkor ebből 7.170.000 Forintot vonj le. A különbözet 4%-át kell különadóban megfizetned.)
 
Megjegyzem, hogy csodálatos érzés, ha már ezt a 4%-nyi különadót kell megfizetned, mert akkor nagyszerűen keresel!
 b.)   A jövedelmed után 11% EÜ hozzájárulást is kell fizetned. 
(Akármennyit is keresel, ezt az adófajtát, akkor is kell fizetned!)
 c.)    Év végi adóbevallás kitöltése  
Az év végi adóbevallás 0953-as nyomtatvány fedőlapján az első kérdésnél választanod kell:
 
-         Vagy tételes elszámolást választasz (ilyenkor számlákkal kell igazolnod)
-         Vagy 10%-os költséghányadot választasz, (ilyenkor nem kell számla semmiről, a 90%-kot kell leadóznod.)
 
Az év végi adóbevallás 0953-as A lap 9. sorába, mint Önálló jövedelmet kell beírnod a Sciennetből származó bevételed, ha továbbajánlod a rendszert.
 d.)   Bevallási határidő 
Magánszemélyként ÁFA alany vagy, ha 5 millión felüli árbevétellel rendelkezel. Ilyenkor, vagy kicsit ez alatt az összeg alatt szoktak bejelentkezni az emberek az ÁFA körbe, hogy vissza tudják igényelni az ÁFÁ-t.
 
Ilyenkor, ha ÁFA kör tag vagy, minden adóév FEBRUÁR 25-ig kell bevallanod a Sciennet továbbajánlásából származó bevételed.
 
Ha nem vagy ÁFA kör tagja, (és magánszemély vagy), akkor minden év MÁJUS 20 -áig kell az adódat bevallanod.
  Technikai segítség:  
APEH SZJA BESZEDÉSI SZÁMLA:
10032000-06056353
 
APEH MAGÁNSZEMÉLYEKET TERHELŐ KÜLÖNADÓ BESZEDÉSI SZÁMLA:
10032000-01076105
 
APEH EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BESZEDÉSI SZÁMLA:
10032000-06056212
  
3.)    Mások vásárlásaiból származó kedvezmény– amely a jutalék számládra kerül – EGYÉB JÖVEDELEM-nek minősül!
 
Ez az a jövedelem, amit 0,5%-ként emlegetünk, amit más, hozzád regisztráló törzsvásárlók vásárlásai után kapsz! A jutalék számlában „közvetlen Scien kedvezmény számlából” megjelöléssel találod.
 
A saját webirodádban a pirossal kijelölt adóköteles jövedelem tartalmazza, azonban neked kell a havi bontású kimutatás alapján összesítened! Ha az összesítéssel meg vagy - ez lesz az EGYÉB JÖVEDELEM. Ezt a számot kivonod az összes adóköteles jövedelemből – ami marad, az az ÖNÁLLÓ TEVÉKENYSÉG-ből származó bevételed.
 
(A jövő évi adóbevallásodban nézd meg, melyik adózása a kedvezőbb! Légy résen! Évente változik!)
  II.     Törzsvásárló – JOGI SZEMÉLY   
1.)   A társaság saját vásárlásaiból származó kedvezmény, vagyis ha a Kft, Rt, Bt, a Törzsvásárló.
 
a.)   Ilyenkor a cégnek, mint Törzsvásárlónak a kapott kedvezményt az EGYÉB bevételek közé kell könyvelnie.
 
b.)   Ez a bevétel belemegy a társasági és a különadó alapba, de nem számít bele a helyi iparűzési adó és az innovációs járulékalapba. (A kapott kedvezményből a cég, mint törzsvásárló vissza tudja igényelni az ÁFÁ-t).
 
c.)   Bevallás: 09290701-es lapon (2009. évi Társasági Adóbevallás 4. sorában.)
  
2.)   Közvetítői jutalék keletkezik, ha a cég, mint Törzsvásárló továbbajánlja a rendszert a saját vásárlóinak.
  
Pl. a törzsvásárlóinak joga keletkezik, és a cég 2/2, 4/4 stb jogállásnál jutalékokat kap.
 
Ilyenkor az értékesítés NETTÓ árbevételnek minősül.
 
a.)   A bevétel beleszámít a Társasági Adó különadó alapba, a helyi iparűzési adóba, és az innovációs járulékalapba is. (Ez a Cég tulajdonosnak a legrosszabb verzió! Vagyis: Célszerű, ha a cég tulajdonosa magánszemélyként regisztrál, és mint magánszemély ajánlja tovább a rendszert a saját vásárlóinak!!!!!!!!)
 Ha a cég, mint Törzsvásárló regisztrálja be magához az egyéb vásárlóit, és a törzsvásárlók máshol vásárolnak, akkor a cég, mint Törzsvásárló jogosult az Ajánlói (0.5%) jutalékra. 
Ilyenkor a cégnek, mint RENDKÍVÜLI BEVÉTEL jelenik meg a számláján ez a 0.5%, és így kell elszámolni.
 
(Vagyis, ha a cég, mint Törzsvásárló regisztrál a Sciennet rendszerébe, nem érdeke új Törzsvásárlókat regisztrálnia magához – cégként -, mert a 0.5%-kok AJÁNDÉKNAK minősülnek. Ezt viszont 21-40% mértékű ajándékozási illeték terheli!)
 Mi éri meg a cégeknek? 
Ha Termékpartnerként regisztrálnak ingyen a Sciennethez, így megnő a forgalmuk. Ha tovább szeretnék ajánlani a rendszert a régi vásárlóiknak is, akkor a cégvezető, mint magánszemély tegye ezt meg!
 A Sciennet által küldött számla leírható költségként, mint MARKETING szolgáltatás díjaMilyen számlát kell kiállítani a Termékpartnereknek a Sciennet felé? 
Áfa nélküli számlát, mert a Sciennet amerikai székhelyű cég. A marketing szolgáltatás díja, ami a Sciennet felől viszont számlaként érkezik, szintén Áfa nélküli számla lesz.
 
Ugyanakkor, amikor a Termékpartnerek felé a Törzsvásárlók online utalvánnyal fizetnek, akkor az online utalványon szereplő összeg megjelenik a Termékpartner bankszámláján, így kimutatható, hogy forgalom növekedést ért el a Termékpartner. Vagyis, ilyenkor a Termékpartnernek ÁFA befizetési kötelezettsége lesz abban a pillanatban, ha online utalvánnyal fizetnek neki a törzsvásárlók.
  
A cégeknek, mint Törzsvásárlóknak a közvetítői jutalékot a következő bevalláson kell szerepeltetniük:
 
09290701-es lapon 1-es sorban (Értékesítés nettó árbevétele)
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzfa.blog.hu/api/trackback/id/tr111349579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása